Al onze longboards en longboard sets zijn van hoogwaardige en duurzame kwaliteit. Lees hier meer over op de materialen en shapes:

Longboard materialen & shapes

Hieronder de specificaties en informatie van de verschillende onderdelen:

Trucks

Longboard trucks zijn het draaimechanisme die de wielen en de lagers verbinden aan het deck. Er bestaan verschillende stijlen longboard trucks, bijvoorbeeld smalle voor een kleine draaicirkel en bredere voor een grotere draaicirkel.

De twee belangrijkste soorten trucks zijn de zogenaamede “reverse kingpin” trucks en de traditionele verticale kingpin. De reverse kingpin heeft de longboard assen aan de buitenkant van het deck en bij de traditionele zit deze nog aan de binnenkant. De verticale kingpin stamt af van de gewone skateboards, terwijl de reverse kingpin speciaal ontwikkeld is voor longboards.

Trucks Onderdelen

Al onze trucks zijn van het materiaal A356 Aluminium Alloy. Dit is een versterkt soort alluminium wat voor vele toepassing wordt gebruikt waarbij sterk en licht materiaal nodig is. Vrijwel alle kwaliteits skateboard en longboard trucks worden gemaakt van dit materiaal.
Wat zijn de onderdelen van een longboard truck?

Een truck bevat de volgende onderdelen:

De truck bestaat uit een baseplate waar een kingpin uitsteekt. Om deze kingpin zit de hanger van de truck, maar daartussen zitten nog rubbers en ringen die zorgen voor demping en die er voor zorgt dat je met de trucks kan sturen. Aan de onderkant van de hanger zit een pivot cup. De hanger gaat samen met de pivot cup in de baseplate, maar behoudt wat speling om te sturen.
Wielen

Longboard wielen kunnen verschillende hardheden hebben maar zijn vrijwel allemaal gemaakt van hetzelfde materiaal: polyurethaan. De hardheid van de wielen heet ook wel durometer, en varieert meestal tussen de waarden 78a (zacht) en 85a (hard). Zachte wielen zijn het beste geschikt voor ruwe ondergronden en geschikt voor mensen die afstanden willen rijden of verschillende soorten asfalt en betegeling. Ook zijn zachte wielen beter geschikt voor beginners.

Longboard sets trucks wielen materialen

Andere karakteristieken voor longboard wielen zijn de hoogte (diameter), diepte en de ronding. Grote longboard wielen hebben doorgaans een lagere acceleratie maar kunnen uiteindelijk harder gaan. Bij kleine wielen is dit andersom, en daarbij zijn ze ook nog een stuk lichter waar voor sommige toepassingen handig kan zijn. Diepe longboard wielen hebben meestal meer grip, maar ook de ronding (of shape) van de wielen is daarbij van belang. Harde wielen hebben vaak een ronde afwerking waardoor ze in feite minder grip hebben en wat het ook makkelijker maakt om te sliden met een longboard.

Longboard deck shapes

Longboards hebben verschillende lengtes, breedtes, hoogtes en vormen. De meest voorkomende shapes zijn drop-through, double kick, pintail en single kick. Single kick boards worden ook vaak cruisers genoemd en zijn wat kleiner en daardoor lichter en wendbaarder.

Axle en hanger breedte trucks

De onderstaande afbeelding illustreert het verschil tussen de hanger widt en de axle width van een longboard truck. Het verschil tussen de twee is de afstand van de bolts aan beide kanten van de trucks. Houd goed rekening met de buitenmaat van de truck en hoe ver je deze onder je deck uit wil laten komen.

Longboard trucks breedte

Drop-through longboards

Drop-through longboard

Soms wordt er gekozen voor een drop-through longboard. Hierdoor ligt het deck lager en zorgt voor meer stabiliteit. Dit vereist wel een aangepaste drop-through hole, ofwel het gat waar de trucks doorheen kunnen. Er zijn verschillende templates die je kunt gebruiken aan aan kunt passen aan de shape van je trucks.

Longboard trucks en wielen kopen

Op zoek naar longboard trucks, wielen, lagers en schroefjes voor onder je custom longboard? Vind hieronder verschillende soorten, maten en kleuren longboard trucks en wielen.
Alle longboard trucks en wielen worden gratis en snel naar je verzonden, inclusief tracking code!

Al onze longboard trucks en wielen zijn van hoge kwaliteit, gemaakt van stevige en duurzame materialen. Voor meer informatie over longboard trucks en wielen, bekijk de materialen & shapes pagina. De longboard trucks zijn geschikt voor alle soorten decks, waaronder pintail, drop-down, drop-through, kicktail en overige soorten longboard decks.

Er zijn verschillende vaste longboard setups beschikbaar, maar je kan ook gebruik maken van de longboard set samensteller. Hier kan je zelf de longboard onderdelen kiezen, en extra onderdelen zoals riser-pads erbij toevoegen.