De Geschiedenis & Ontstaan Van Longboarden Internationaal & In Nederland

longboardsLongboarden is de handeling van het rijden op een longboard skateboard. Een longboard is groter in omvang (zowel in de lengte en breedte) dan zijn kleinere tegenhanger, het skateboard, en heeft meer stabiliteit, tractie en duurzaamheid. Dit is toe te schrijven aan een grotere wielmaat en lagere durometer wiel. Veel, maar niet alle longboards, gebruiken speciale assen waardoor ze wendbaar en snel zijn. Deze factoren en de grote variatie aan opties maken ze geschikt voor een verscheidenheid aan disciplines, functies en doeleinden. Waar het skateboarden tot enkele jaren terug erg populair was, neemt het longboarden dit door deze voordelen langzaam over.

De Geschiedenis En Het Ontstaan Van Longboarden:

Tijdens de jaren 1970, hebben een kleine groep longboarders de sport op de kaart gezet. Sommige van de meer opmerkelijke longboarders uit deze periode, zijn Tom Sims en Brad Stradlund. Ze werden geprofileerd in een 1978 Skateboarder Magazine artikel getiteld Cultus van de longboard. Deze pioniers zagen longboarden als een vorm van zelfexpressie en werden beïnvloed door surfen. Echter, ondanks de komst van polyurethaanwielen, die zowel duurzaam als wendbaar zijn, werd longboarden niet echt populair in deze jaren. Het longboarden leefde lang voort als ondergrondse met een aantal fanatieke hobbyisten. Het grote publiek was echter vrijwel onbekend met deze sport.

Tom Sims Longboard Pionier:

Brad Stradlund Longboard Pionier:

Dit veranderde in de vroege jaren 1990, toen de de massaproductie van Sector 9 longboards begon en verkopen alle verwachtingen overtroffen. Ook kwamen er een aantal nieuwe innovaties op, waardoor de aantrekkelijkheid van de sport steeds meer toenam.

De grote doorbraak kwam volgens velen echter door het internet. Het internet heeft het mogelijk gemaakt voor kleine groepen van skateboarders om met elkaar te communiceren. Zodoende ontstond een platform waar een fanatiek publiek de sport begon te promoten en steeds meer mensen in aanraking kwamen met het longboarden. Met name de laatste jaren zien steeds meer mensen de grote voordelen in ten opzichte van het traditionele longboarden en heeft de populariteit een grote vlucht genomen.

Disciplines
Tegenwoordig is longboarden verandert in een legitieme sport die door miljoenen mensen over de wereld wordt beoefende. Hoewel veruit het grootste gedeelte dit als hobby doet, zijn er tegenwoordig ook professionele longboarders actief en zijn er wereldwijde diverse evenementen waar deze professionals tegen elkaar strijden.

Het longboarden is echter geen eenduidige sport, maar meer een verzameling van verschillende disciplines:

Cruisen
Dit is het longboarden op asfalt. Deze discipline zie je het meest frequent en is eigenlijk voor iedereen geschikt. Een allround longboard wordt gebruikt om te cruisen in de stad, het park of op de boulevard. In de stad kan deze zogenaamde cruiser stijl gemakkelijk gebruiken als een vervanging van het skateboarden. Met een longboard met zachte wielen sta je stabieler en voel je niet iedere hobbel in de weg. De lengte van cruisers varieert tussen 100cm tot 200cm.

Dansen
Dansen is voortgekomen uit de oude school stijl en bevat meestal een combinatie van nieuwe stunts met meer traditionele skateboard trucs. Dit stamt rechtstreeks af van de kleine kern die met het longboarden is begonnen en wordt steeds populairder. Deze discipline is met name geschikt voor jongeren die leuke stunts willen uithalen en het cruisen zat beginnen te worden.

Bergafwaarts
De meest extreme discipline van longboarden is zonder twijfel bergafwaarts, in het Engels ook wel bekend als longboarden 2downhill. Speciale snelheidsborden, worden gebruikt om zo snel mogelijk naar beneden te rijden van een heuvel. Snelheden kunnen oplopen tot rond ongeveer 80 kilometer per uur. Het wereldrecord is maar liefst 130 km per uur!. De uitdaging van het parcours in de races is afhankelijk van de helling van de heuvel, de maximale snelheid en het bekwaamheidsniveau van de rijders. Remmen wordt gedaan door middel van ‘air remmen “(het vangen van de wind door jezelf zo groot mogelijk te maken),’ footbraking ‘(remmen door een voet aan de grond te zetten),’ carving ‘(het maken van scherpe S-Curves) of’ schuiven (de longboard wordt dan naar de zijkant gedrukt). Dit is veruit de meest gevaarlijke vorm van longboarden en alleen geschikt voor rijders die jarenlange ervaring hebben.

Slalom
Slalom is de meest technische longboard-discipline. Dit is vooral te wijten aan het specifieke ontwerp van een slalom board. Bij deze discipline gaat het erom om zo snel mogelijk te slalommen tussen de hindernissen. Hoewel er een hoop techniek is vereist om deze discipline onder de knie te krijgen, kunnen ook beginners ermee kennis maken door het parcours te vereenvoudigen.

Skatepark
Hoewel het niet echt voor de hand ligt is een een longboard ook geschikt om te worden gebruikt in een skatepark. Doordat een longboard andere kenmerken heeft dan een skateboard zijn er andere stunts mee te doen. Hoewel veel skaters neerkijken op longboarders die hun skatepark betreden, zijn er de laatste tijd steeds meer skaters die een combinatie van een skateboard en longboard meenemen. Ook zij beginnen dus de voordelen van het longboarden eindelijk in te zien.

Veiligheid
Longboarden wordt geassocieerd met een ander patroon van letsel dan skateboarden. Veel blessures worden opgelopen tijdens bergafwaarts longboarden, terwijl heel weinig skateboarden ongelukken gebeuren tijdens het bergafwaarts rijden. Longboarding verwondingen zijn meestal in het gebied rond hoofd en nek. Dit komt waarschijnlijk door de hogere snelheden, waardoor de longboarder tijdens het vallen omkiept en dus niet op de knie of op de arm valt.

Geleerden Glenn Keays en Alex Dumas gevonden berichten in de media van de vijf-longboard-gerelateerde sterfgevallen in Canada en de Verenigde Staten (in 2012 en vier in 2013). Een aantal gemeenten, waaronder Eindhoven en Rotterdam, hebben overwogen het longboarden te verbieden of beperken, maar de huidige status is onbekend.