Dancer-longboard-500-Totem-MatVeelgestelde Vragen
We krijgen de laatste tijd veel vragen van mensen die een longboard willen kopen. Vandaar dat we op deze pagina een overzicht van de meest gestelde vragen hebben gemaakt.

Longboarden is een sport vergelijkbaar met skateboarden. Het maakt gebruik van een langer board, grotere wielen en soms grotere waardoor longboarding geschikt is voor verschillende doeleinden. Longboarden zorgt voor veel plezier, en het is makkelijker om te leren dan skateboarden. Het is mogelijk om deze sport binnen enkele dagen onder de knie te krijgen, maar voor je begint raden we je aan deze handige startersgids te lezen.

Stap 1
Het begint natuurlijk door te beslissen wat je precies zoekt in een longboard. Ben je op zoek naar een board om te cruisen door de stad? Of wil je leuke stunts uithalen in het skatepark? Of wellicht wil je wel lekker downhillen van heuvels?

Verschillende grootte longboards hebben verschillende voordelen en nadelen. Kortere longboards zijn wendbaarder (wat betekent dat je er beter mee kunt draaien), maar minder stabiel (wat betekent dat het makkelijker is om te vallen). Langere planken zijn stabieler maar minder wendbaar. Beginners raden we aan om te beginnen met een langere plank. Later kun je nog altijd voor een professioneler longboard kiezen.

Stap 2
Op de eerste plaats raden we je aan om beschermende kleding aan te schaffen. Het ziet er misschien niet zo stoer uit, maar geloof ons, in het begin zul je een paar keer hard onderuit gaan. Wees dus slim en speel niet onnodig met je gezondheid omdat je persé de stoere held wilt uithangen.

Suggesties voor beschermende kleding:

  • Een passende helm
  • Skateboarden schoenen (platte bodem)
  • Elleboogbeschermers
  • Kniebeschermers

Stap 3

Probeer het rijden onder de knie te krijgen door te oefenen op een vlakke ondergrond. Dit verkleint de kans op vallen en zorgt ervoor dat je een goede feeling krijgt met je longboard. Als je eenmaal stabiel op de plank kunt staan en niet meer valt bij het rechtdoor rijden, kun je langzaam aan beginnen met kleine wendingen te maken onder het rijden. Als dat eenmaal goed gaat kun je steeds verder gaan en uiteindelijk overgaan tot de coole stunts. Ga echter niet zomaar gekke capriolen uithalen, maar zorg dat je de techniek eerst onder controle hebt. Met hulp van vrienden of video’s op internet kun je precieze uitleg krijgen over de exacte stappen waaruit een stunt bestaat.

Stap 4

Als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, kun je steeds verder gaan en wellicht ooit wel een professionele longboarder worden. Denk echter nooit dat je zo goed bent geworden dat je geen bescherming meer nodig hebt of niet meer hoeft op te letten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen van een flinke val kunnen aanzienlijk zijn. Zorg er dus voor dat het spreekwoord “hoogmoed komt voor de val” niet letterlijk bij jouw op toepassing zal zijn.
Daarnaast is het van belang om altijd je medeskaters en voetgangers in de gaten te houden. Het skatepark of de weg is niet alleen van jou en jij zou het ook niet leuk vinden als een longboard je van je stokken rijdt. Houdt dus ten alle tijden rekening met anderen!

Hoe kies ik tussen een longboard en een skateboard?

Het hangt af van wat je wilt doen met het skateboard en hoe goed je rijdt. Met een longboard kun je rijden in alle omstandigheden. De meeste jongeren die moeten pendelen naar school of naar het skaterpark hebben de neiging om een skateboard aan te schaffen omdat die gemakkelijk manoeuvreerbaar is en eenvoudig opgetild en meegedragen kan worden. Met een longboard kan dit net zo goed, maar longboards zijn doorgaans zwaarder en langer waardoor het lopen iets moeilijker is.

Wat voor soort wielen raden jullie aan voor iemand die niet graag hobbels in de weg voelt?

Probeer het gebruik van een zachtere wiel zoals een 75a tot 80a durometer wiel. Je kunt wielen in de grootte van het bereik van 70mm-80mm nemen om te helpen om de klap te absorberen.

Kan ik gebruiken WD40 op mijn lagers?

NEE. Het toevoegen van smeermiddelen aan de buitenzijde zorgt ervoor dat vuil wordt aangetrokken op de lager. Hoewel veel mensen een smeermiddel als WD40 gebruiker voor hun longboard of skateboard raden we dit af.

Hoe weet ik dat ik nieuwe lagers nodig heb?

Sommige lagers maken lawaai na verloop van tijd. Dat betekent niet noodzakelijk dat je nieuwe lagers moet kopen. Controleer de snelheid van de wielen door ze een goede spin te geven. Als ze niet meer vloeiend bewegen of abrupt tot stilstand komen zijn de lagers van het longboard versleten en wordt het tijd om nieuwe aan te schaffen.

Heb ik echt beschermende kleding nodig?

Echt nodig is niets in het leven, maar we raden het dragen van beschermende kleding met klem aan. Een ongeluk kan altijd gebeuren en zelfs professionele longboarders dragen daarom altijd een helm en andere beschermende kleding. Ook al ziet het niet zo stoer uit, neem het risico gewoon niet en bescherm jezelf!

Welke longboard moet ik kiezen?

Ben je een beginner en op zoek naar een longboard Er zijn zoveel mogelijkheden dat het kiezen van een geschikt model gigantische hoofdpijn kan bezorgen als je niet precies weet waar je op moet letten. Gelukkig hebben we een speciaal artikel geschreven over waar je op moet letten bij het longboard kopen.

Hoe kan ik mijn longboard onderhouden?

We raden je aan om niet longboard skateboard te rijden door plassen, regen of in het zand. Dit is funest voor je lagers en zal ervoor zorgen dat ze veel te snel slijten. Gelukkig is het vervangen niet zo duur of moeilijk, maar vermijden is beter dan genezen. Verder raden we je aan om altijd goed met je longboard om te gaan. Dit betekent dat je er niet mee gaat gooien of stunt mee gaat uithalen die eigenlijk niet geschikt zijn voor je model. Ook is het belangrijk om elke paar maanden elk onderdeel grondig te controleren en te beslissen of deze vervangt moet worden. Als je goed met je longboard omgaat zal je er ongetwijfeld jarenlang plezier van ervaren.