Wat is een longboard?

Als je op zoek bent naar een longboard is het belangrijk dat je precies weet wat de mogelijkheden zijn. Op longboard-kopen.nl leggen we je uit waar je op moet letten bij het longboard kopen. Op onze website vind je alle informatie die nodig is om met succes te longboarden.

Wat is een longboard?
longboardEen longboard is een sportartikel dat enigszins vergelijkbaar is met een skateboard, maar vaak een stuk langer en wendbaarder is. Door deze functionaliteiten worden ze steeds populairder en beoefenen steeds meer mensen deze sport. De meeste boards hebben een lengte tussen de 84-150 cm, terwijl de breedte varieert tussen de 20 en 25 centimeter. Er zijn verschillende longboard vormen, die elk zijn toegespits op speciale functies die ermee te doen zijn. Door de grote wendbaarheid en de grotere snelheid die met longboards te behalen is, zijn ze erg geschikt voor personen die coole stunts willen verrichten. Tevens worden ze veel gebruikt voor worden meestal gebruikt voor zowel downhill racen, slalom, of om gewoon lekker buiten met vrienden te spelen. Omdat ze compleet anders geconstrueerd en gevormd zijn dan een standaard skateboard, zorgen longboard skateboard een stabielere houding tijdens het rijden in de stad of tijdens het afrijden van heuvels. De voordelen van het rijden op een longboard in tegenstelling tot een standaard skateboard hebben vooral betrekking op de grootte van het dek waar je opstaat. Het dek is namelijk iets groter en wendbaarder waardoor je er beter op kunt manoeuvreren en ze makkelijk meegenomen en opgeslagen kunnen worden. Tevens heeft dit als voordeel dat vrijwel iedereen binnen no-time deze sport onder de knie kan krijgen.

Welk model longboard is geschikt voor mij?

Het model longboard die je moet aanschaffen hangt af van allerlei verschillende factoren. Het lijkt misschien erg simpel, maar door de grote variatie in vormen, bouw, en functies, is ieder model speciaal ontworpen voor een specifieke rijstijlen en vaardigheden. Met behulp van onze onderstaande handleiding weet je exact welk model het meest geschikt is voor jouw!

Bekwaamheidsniveau
Heb je veel ervaring met longboarden en ben je er goed in? Of wellicht heb je nog nooit op een board gestaan en sta Longboardje net op het punt om je eerste model aan te schaffen. Kortom. wat is jouw bekwaamheidsniveau? Er zijn veel verschillende longboard vormen, stijlen en opstellingen die speciaal zijn ontworpen voor elk niveau van het beoefenen van deze sport. Het is belangrijk om realistisch een realistisch beeld te hebben van jouw bekwaamheidsniveau, zodat je precies het model aanschaft dat het beste bij je past. Indien je een beginner bent raden we je aan om een longboard te kopen die al helemaal in elkaar gezet is en waarop direct gereden kan worden. Gevorderden kunnen hun eigen model samenstellen, waardoor ze alle functies helemaal zelf kunnen bepalen.

Materiaal Longboard

Er zijn grofweg drie verschillende materialen waaruit een longboard gefabriceerd kan zijn. Allen hebben ze hun voor- en nadelen en de keuze is dus puur afhankelijk van de plannen die je hebt.

Esdoorn
Esdoorn is de meest voorkomende skateboard materiaal. Esdoorn is zeer duurzaam en betrouwbaar. De esdoorn constructie zorgt voor een zeer solide ervaring en is erg duurzaam in gebruik. Dit materiaal is erg geschikt als je veel stunts uitvoert en je board tegen een stootje moet kunenn.

Bamboe
Bamboe longboards worden steeds populairder. Het bamboe materiaal biedt meer flexibiliteit dan dat van esdoorn. Dit materiaal is perfect voor om te rijden op de openbare weg. Het is namelijk licht van gewicht en heeft veel flexibiliteit. Doordat het veel dunner is dan een dek van is doorn, is het een ideaal materiaal als je veel gaat rijden, maar niet van plan bent om het uiterste uit je longboard te halen.

Koolstofvezel
Koolstofvezel is het duurste materiaal voor een longboard skateboard. Met een schuim kern om het gewicht te verlichten, zijn koolstofvezelplaten ontworpen om een zo hoog mogelijk snelheid te halen. Ook zijn ze erg duurzaam, waardoor met name ervaren rijders steeds vaker voor dit materiaal kiezen.]

Longboard Wielen

Verschillende wielen zijn ontworpen voor verschillende doeleinden. Er zijn twee belangrijke onderscheidende factoren; deze omvatten de wielmaat en hardheid.

Wielmaat
In het algemeen zullen longboarden wielen variëren van 58mm tot ongeveer 90mm. Grotere wielen laten het toe om hogere snelheden te halen, maar kleinere wielen behalen een hogere versnelling. Dit komt omdat het lastiger is om grote wielen te versnellen, terwijl longboard met kleinere wielen snelle vooruitgeduwd kunnen worden.

De ideale wielmaten van een longboard zijn als volgt:

– Voor woon-werkverkeer 58mm tot 70mm
– Voor freeriding 70mm tot 76mm
– Voor downhill of racen 75mm +

Hardheid
De hardheid van de wielen van een longboard wordt gemeten in durometer; hoe hoger het getal hoe harder het wiel. Wielen variëren nogal dramatisch in hardheid en dit betekent dat verschillende wielen een totaal andere rijervaring zullen bieden. Longboard wielen variëren van 70a tot 99a. Zachte wielen zorgen voor een vlotte rit zelfs op ruw terrein en hebben tevens als voordeel dat er meer grip op de weg is. Een harder wiel kan hogere snelheden bereiken, maar heeft grote nadelen als het terrein niet geheel glad is.

Wielen rond 70-80a zijn fantastisch voor een hoge snelheid omdat ze zorgen voor maximale grip op de weg. Dat betekent dat een hoge snelheid en een voorspelbare wending in bochten. Wielen met een harheid rond de 80a-85a zijn de populaire keuze onder freeriders en ze zorgen voor grip, zijn tevens nog relatief wendbaar. Wielen rond 85a-99a zijn ontworpen voor een egale ondergronden en zijn het meest geschikt om stunts mee uit te halen. Met name professionals kiezen vrijwel altijd voor een longboard met wielen in deze hardheidsklasse.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze gids en hebben we je kunnen helpen om een longboard te kopen dat het best bij je past. Als je eenmaal een longboard in bezet hebt, raden we je aan een kijkje te nemen op onze stuntpagina, waar we de coolste stunts voor je op een rijtje hebben gezet. Tevens hebben we een speciale longboard startersgids samengesteld en een overzicht met de veelgestelde vragen.